Baby Juul Mama Persoonlijk

Voogdij Regelen. Hoe?

gastblog, Voogdij regelen, alleenstaande moeder, single mama, testament, mama, mama blog, lief klein geluk, ouders, blog, blogger

Wat als… er iets gebeurd en ik er niet meer ben? Het spookt wel eens door mijn hoofd en ik krijg het er spaans benauwd van. Als ouder is het belangrijk om de voogdij te regelen voor je kleintje. Ik leg jullie vandaag uit wat een voogdij is en hoe je een voogdij regelen! 

Dat het zo geregeld is had ik eerder willen weten!

 

Hoe regel je de voogdij?
Wat is een voogd?

Wanneer jij of je partner plots overlijdt wil je natuurlijk dat je kindje goed wordt opgevangen.

Een voogd is iemand die de opvoeding van je kindje opzich neemt wanneer jij komt te overlijden.

Iedereen wil natuurlijk het beste voor z’n kind en het is dan ook belangrijk om dit notarieel of via de rechtbank vast te laten leggen.

 

“Wat als ik er niet meer ben?”

 

Rechtbank of notaris?

Via de notaris kun je een testament op laten stellen voor de eventuele wensen na je overlijden. Hierin komt ook de voogd te staan. Helaas is het inhuren van een notaris hartstikke duur en ben je al gauw honderden euro lichter.

Het voordeel is, dat je al voor de geboorte van je kindje het een en ander vast kunt laten leggen in je testament.

Iets wat niet kan wanneer je bij de rechtbank een voogd aanstelt. Via de rechtbank bij jou in de buurt kun je gratis registreren wie de voogdij van je minderjarige kindje krijgt. Het nadeel is dat dit puur het insturen van een formulier is en een registratie. Eventuele wensen of adviezen krijg je niet.

Wanneer je via de rechtbank alleen grote zus registreer en niet het kleine broertje,  gaat de voogd alleen over de zus. De rechter bepaalt daarna wie de voogdij over broertje krijgt.

 

Wie moet ik kiezen?

Wie moet je in godsnaam kiezen als voogd? Ook een vraag waar ik tegenaan liep. Ik heb daarom gekozen (natuurlijk in overleg) voor mijn beste vriendin.  Zij kan vastigheid aan Beau geven en heeft een regelmatig leven. Daarnaast voel ik me heel prettig bij haar en is ze gek op Beau. Omdat het voor mij goed voelt, heb ik voor hen gekozen. Je moet echt een goed gevoel bij je keuze hebben.

 

Geen voogd aangesteld?

geen zorgen, ze laten je kindje niet aan z’n lot over hoor. Dan bepaalt de rechter naar wie je kind gaat. Eerst zoekt hij een voogd binnen de familie. Hij kijkt naar leeftijd, geschiktheid en of het familielid wel bereid is om voogd te worden. Is er binnen de familie geen geschikte persoon, dan dient meestal de Raad voor de Kinderbescherming een verzoek in om het gezag te krijgen.


Hebben jullie de voogdij geregeld? Hebben jullie dit via de rechtbank of de notaris gedaan? Of ben je juist nu geïnspireerd om het te gaan regelen? Wie hebben jullie aangesteld als voogd?  Ik ben benieuwd naar jullie reacties.  

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Danique
    12 maart 2017 at 21:51

    Wij zijn het gaan uitzoeken, tegenwoordig kan dit geheel gratis. Beetje Google en je komt bij een rechtbank site (idiom site) uit. Alles nu geregeld t zekere voor t onzekere

  • Leave a Reply