Juul Lifestyle Mama

Stop met het vergelijken van je kindje

Stop met het vergelijken van je kindje, lief klein geluk, mama blog, mamablog, lifestyle blog

Heel vaak hoor ik om me heen dat mama’s constant bezig zijn met vergelijken van hun kleintjes. ‘Pietje kan al lopen. Die van jullie nog niet eens? Goh, maar ze is al 9 maanden toch?

 

Stop met het vergelijken van je kindje, lief klein geluk, mama blog, mamablog, lifestyle blog

 

Laatst had ik het hier over met een vriendin. Ik realiseerde me op dat moment hoe fijn het is dat ik er zelf mee ben gestopt. Waarom? Omdat ik er alleen maar ongelukkig van werd.

 

Wat is eigenlijk normaal?

 

Als mama word je er onzeker van en beginnen vaak de twijfels te komen of je kindje zich wel ‘normaal’ ontwikkelt. Maar wat is eigenlijk dan normaal?
De ontwikkelingslijn die bijvoorbeeld het consultatiebureau aanhoudt is een gemiddelde. Het ene kindje is gewoon sneller dan het andere, maar dat vertellen ze er niet altijd bij.
Als ik een ding heb geleerd in mijn opleiding psychologie is het dat wij mensen voortdurend bezig zijn met onszelf te vergelijken met elkaar. Zo dus ook onze kindjes.

 

Stop met het vergelijken van je kindje, lief klein geluk, mama blog, mamablog, lifestyle blog

 

Wanneer je vergelijkt onthoud je meestal alleen de negatieve dingen. Gewoon weg omdat deze je aandacht trekken en zo blijven in je gedachte blijven hangen. Bizar toch eigenlijk.. Daardoor vergeet je wel om op de positieve dingen te richten die juist zo belangrijk zijn.

 

Je ziet het ook vaak op social media gebeuren. Vriendinnen die een foto posten over het dagje gezellig op een terras en shoppen met elkaar. Terwijl jij thuis zit met een ziek kind, een enorme stapel was en ruzie met je vriend omdat hij gezellig naar de voetbal gaat met z’n vrienden. Gevolg: je baalt en voelt je neerslachtig.
Men post vaak alleen maar de positieve dingen, maar je ziet niet wat er daar achter allemaal schuil gaat. Misschien is ze juist wel een dagje terrassen en shoppen met vriendinnen omdat ze in een echtscheiding ligt en er even tussenuit moet.

 

Je denkt misschien dat het vergelijken met je kindje niks te maken heeft met die shoppende vriendinnen, maar eigenlijk heeft het alles met elkaar te maken. We focussen ons vaak op het verkeerde.. Zo deed ik dat dus ook met het vergelijken van Beau.

Een maand leeftijdsverschil kan zoveel uitmaken, de ene maand kan ze nog niet eens zitten en de volgende zit en kruipt ze.

 

 

Ben jij veel bezig met het vergelijken van je kindje?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Diede
    3 juni 2016 at 07:38

    Ik heb zelf nog geen kinderen, maar merk wel heel erg dat dit om mij heen wel gebeurd. Ik ben werkzaam in de kinderopvang dus dan zie je het verschil tussen kinderen binnen zelfde leeftijdsfase goed, maar iedereen leert uiteindelijk alle basis dingen zoals lopen en praten.. Wat maakt die tijd dan nog uit wanneer en hoe snel ze het kunnen?

  • Leave a Reply