Baby Verzorging

Regels omtrent de Speen

Regels omtrent de fopspeen, mama blog, lifestyle blog, lief klein geluk, fopspeen, melkgebit, opvoeding, regels, speen, difrax,

Een groot discussiepunt onder mama’s blijft toch het wel of niet toestaan van een speen bij je kindje. Hoe het bij ons thuis gaat met de speen? Daar vertel ik jullie vandaag meer over! En vertel ik over de opmerking die ik naar me toe gegooid kreeg van een wildvreemde (ramp verhaal, is leuk!).

 

Jij bent jij en ik ben ik

Snap ik het punt van discussie rondom fopspenen? Zeker. Toch vind ik dat de keuze aan de ouder zelf is hoe je hiermee omgaat. Het is niet aan anderen om een ongezouten mening luk raak te vellen over anderen.

 

Speentje alleen in bed

Nadat Beau net geboren was huilde ze veel. Ze had enorme zoog behoefte. Ook de verpleegkundige op de kraamafdeling in het ziekenhuis hadden dit door. Ze adviseerde me te kijken hoe ze zou reageren op m’n vinger. Eindelijk was ze rustig. Maar op een gegeven moment deden mijn vingers pijn van dat zuigen continu eraan. Liever wilde ik voorkomen dat ze ging duimen. Op de een of andere manier heb ik de gedachte dat je een speen op een gegeven moment kan afpakken en een duim niet. Daarom heb ik besloten Beau een speentje aan te bieden. Ze pakte hem gelijk en ik had iets meer vrijheid.

Mini baby Beau mocht haar speentje de hele dag bij haar houden en pakte hem zelf wanneer ze hem wilde. Vanaf het moment dat ze kon lopen heb ik haar aangeleerd dat ze na het slapen haar speentje terug in bed moet leggen. Dit is een methode die onwijs goed bij haar werkt. Als ik vraag of ze haar speentje terug in bed wil leggen als ze hem een keer wel mee neemt naar de commode om aan te kleden, dan rent ze gelijk terug.

 

Uitzondering in de regel

’s Ochtends mag ze vaak nog wel even wakker worden met haar speentje op de bank. Op een gegeven moment legt ze hem dan zelf weg of geeft ze hem aan mij. Wanneer ze echt goed ziek is biedt een fopspeen toch een soort troost voor zo’n kleintje. Dit zijn echt van die uitzonderingen dat ze hem mag.

 

Regels omtrent de fopspeen, mama blog, lifestyle blog, lief klein geluk, fopspeen, melkgebit, opvoeding, regels, speen, difrax,

Effect van een fopspeen op het gebit

Dat een speen niet bevorderlijk is voor het gebit is denk ik wel bekend bij iedere ouder. Daarom ga ik jullie ook niet vervelen met een heel verhaal over scheefgroei, slissen en op latere leeftijd een beugel πŸ˜‰

Een tijdje terug kwam er een mevrouw op leeftijd langs lopen toen ik met Beau in de kinderwagen liep. Beau was niet lekker en had heel erg behoefte aan haar speen. Op dat moment had ze hem alleen in haar handje vast. Het moment dat de vrouw ons voorbij liep lachte Beau naar haar. Gelijk kreeg ik een opmerking dat ‘Beau haar voortandjes scheef staan door die speen’. Voordat ik kon antwoordden was de vrouw al doorgelopen.

Als ze me de tijd had gegund om te reageren had ze nu de kennis gehad dat Beau op de dag na haar 1e verjaardag met haar tandjes op een loopfietsje is geklapt. Daardoor is er een stukje afgebroken, dit is goed zichtbaar op de foto hierboven. Later is ze ook nog een keer gevallen waarbij ze iets in het tandvlees zijn gedrukt. Dat komt wel weer goed, de tandarts heeft het nagekeken.

 

Het is echt niet zo dat ik niet tegen feedback kan. Het tegendeel juist. Feedback is altijd welkom, daardoor kan ik mezelf meer ontwikkelen en verbeteren. Het geven van een (ongevraagde) ongezouten mening zonder iemand te kennen vind ik een heel ander verhaal.

 

Gratis tip van Juul: wist je dat je fopspenen gewoon in de vaatwasser kan mee laten draaien? Scheelt een hoop gedoe!

 

 

Hebben jullie wel eens te maken gehad met (negatieve) reacties van een buitenstaander?

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met regels en reacties rondom een fopspeen of flesje, laat het weten in de reacties! πŸ™‚

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Kim Jacobs
  22 augustus 2017 at 06:53

  Bizar, na een halfjaar wilde Mila ineens geen speen meer. Nja, ook weer makkelijk 😁

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  22 augustus 2017 at 07:04

  Mijn dochter (17 maanden) gebruikt haar speentje alleen om te slapen. In bed, en soms in de auto als ze moe is. En inderdaad net als bij jou als ze zich niet lekker voelt. Werkt prima voor ons. We merken het wel als ze hem niet meer wil ☺

 • Leave a Reply