Mama

Doe ik het wel goed als mama?

Soms kan ik heel onzeker worden over het mama zijn. Dat is ook niet zo gek, de lat wordt over het algemeen heel hoog gelegd. Zo ook bij mij. Iets wat als perfectionist niet makkelijk is. Andere mama’s doen het in mijn ogen veel beter met hun kleintje.

Als feestende student was ik nog niet van plan om mama te worden op korte termijn. Opeens moest ik mijn hele leven omgooien en dat ging niet zonder slag of stoot. Het was een periode van dingen afsluiten en opnieuw beginnen.

Plots moest ik mama zijn, iets waar ik eigenlijk niet zo goed van wist of ik daar wel klaar voor was. Een weg terug was er niet meer, dus ik ben het avontuur aangegaan. Totaal onervaren stapte ik erin.

 

Natuurlijk heb ik, zoals vele, ook een oppasbaantje gehad. Maar zonder succes.. Nu weet ik dat het aan de baby lag waar ik op moest passen. Deze ging hysterisch huilen en ik mocht dan niet praten tegen hem en ik mocht hem niet uit zijn wiegje halen. Daardoor wist ik totaal niet wat ik met hem moest toen hij op een avond ging huilen en heb ik in paniek m’n moeder gebeld die ala minuut moest komen (ja echt waar). Vervolgens heeft ze de hele avond bij me gezeten tijdens het oppassen. Dat was mijn eerste en laatste oppas ervaring.

Toen Beau net geboren was en ze naast me in haar wiegje in het ziekenhuis lag te slapen, brak opeens de paniek bij me uit. Wat als ze gaat huilen? Wat moet ik in hemelsnaam doen als ze gaat huilen?

 

Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel? Wat als ze straks huilt? 

 

Is het wel iets waar je je op kan voorbereiden? Natuurlijk heb ik ook blogs, tijdschriften en boeken gelezen. Maar of dat je voorbereid op het mama worden? Ik weet het niet.

 

Nu zijn we een jaar verder en ik moet eerlijk zeggen dat het me honderd procent meevalt. Mijn mama-instinct reageerde al snel op de verschillende huiltjes en dingetjes van Beau. Met alle geluk van de wereld kan ik zeggen dat Beau een hele blije baby is. Zodra ze huilt weet ik daardoor vaak dat er ‘echt’ iets is (zoals bijvoorbeeld honger). 
Toch blijft er ergens onzekerheid knagen: doe ik het allemaal wel goed? 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Amanda
  21 september 2016 at 21:55

  Natuurlijk doe je het goed! Wanneer je doet waarvan jij denkt dat het goed is, doe je alles wat je kunt! Ook al voelt het voor mij ook niet altijd zo, we mogen trots zijn op onszelf!

  • Reply
   Juul
   8 november 2016 at 16:14

   Lief, dankjewel nog Amanda! Je hebt ook gelijk, al doende leert men blijkt maar weer. Ik ben erachter dat mijn moeder instinct feilloos werkt 🙂

  Leave a Reply