Baby Veiligheid

Is jouw huis kindveilig?

Zodra je kindje begint te kruipen of te lopen schuilen er veel meer gevaren in huis. Steeds vaker hoor je dat ouders onvoldoende voorbereid waren bij hun eerste kindje. Ik heb de gevaren voor je op een rijtje gezet!

Het zou kunnen zijn dat je denkt: “ja dat weet ik toch!”. Maar waarom zijn er dan jaarlijks 3700 baby’s en kinderen tussen de 0 en 4 jaar op de spoedeisende hulp na een val van de trap. En waarom zijn er rond de 1200 kinderen onder de 5 jaar die op de intensive care (IC) terecht komen doordat zij in aanraking zijn gekomen met giftige producten in en om het huis.

Dit zijn ongelukken die simpel weg hadden kunnen zijn worden voorkomen door het plaatsen van een traphekje en kinderslot op de kastjes. Ik somde de 13 gevaren voor jullie op.

veilig4

Keukenkastjes
Wist je dat bepaalde kruiden giftig zijn voor baby’s? De meeste mensen hebben de kruiden hoog staan, maar het kan zijn dat je ze in een la of laag kastje hebt staan.

Kattenbak en vlooienbanden
Kattenbakkorrels zijn giftig, net zoals vlooienbanden. Is het toch onverwachts gebeurd dat je kindje een van deze twee in z’n mondje heeft gehad dan is het advies om het mondje te spoelen met water en vervolgens de huisarts te bellen.

veilig3

Drankflessen
Dat alcohol giftig is voor kleintjes, is algemeen bekend. Veel huishoudens hebben een wijnrijk op de grond staan. Zodra je kleintje begint te kruipen is het natuurlijk reuze interessant zo’n wijnrijk.

Stopcontacten
Een stopcontact is natuurlijk ook reuze interessant. Gelukkig kun je
deze simpelweg afdekken met afdekplaatjes. Kijk ook uit met losliggende snoeren.Deuren

Zorg dat je altijd de deuren achter je veiligsluit, je kan ook kiezen voor een deurstopper. Dit kan je veel verdriet besparen, voordat die kleine vingertjes tussen de deur komen.

 

Trap

Zoals ik hierboven als schreef: jaarlijk komen er 3700 kinderen onder de 4 jaar op de
spoedeisende hulp doordat ze van de trap zijn gevallen. Een simpel traphekje (onder- én bovenaanveilig4 de trap!) kan nare ongelukken voorkomen.

Badkamer
De zwitsal en andere baby shampoo’s staan bij ons op de badrand, ook deze zijn makkelijk te grijpen. Let ook op met cosmetica, parfum, toiletreiniger en eventuele medicatie!

Medicijnen
Veel gezinnen hebben (zelfhulp)medicatie in een la op de badkamer zitten. Plaats ook hier een kinderslot op!

veilig2

Salontafel
Veel salontafels zijn vierkant of rechthoekig met scherpe punten. Ik kan uit ervaring vertellen dat het erg veel pijn doet als je met je neus op zo’n punt valt, bij mij was het zo erg dat ik zelfs gehecht moest worden. Bij de Hema verkopen ze stootrubbertjes die je gemakkelijk met dubbelzijdig tape kan bevestigen op de punt van je tafel.

 

Tafelkleed
Een van de eerste keren dat Beau in de kinderstoel aan tafel zat, had mevrouw gelijk het tafelkleed te pakken. Met die kleine krachtige armpjes kreeg ze het voor elkaar alles om te laten vallen wat op tafel stond. Gelukkig waren dit alleen maar koude dranken. Maar stel je voor dat er thee op tafel stond of een vaas..

Schoonmaakmiddelen en wasmiddelveilig5
Zo’n mooi gekleurde fles is natuurlijk super interessant om een slok uit te nemen. Helaas gaat het vaak genoeg mis, niet omdat ouders onzorgvuldig zijn met het plaatsen van een kinderslot op een kastje met giftige producten. Maar ook omdat er tijdens het schoonmaken (per ongeluk) een (open) fles blijft staan. Ook een emmer met een sopje is gevaarlijk!

Giftigeplanten
Mocht je veel planten in huis hebben staan, is het aan te raden om even uit te zoeken of deze niet giftig zijn.

Vijver
Mocht je een vijver in de tuin hebben, moet je altijd goed toezicht houden. Speelgoed gelijk opruimen in de buurt van de vijver.

Dit zijn de meest voorkomende gevaren in en rondom het huis volgens onderzoek van het Erasmus MC. Wil je meer informatie kun je kijken op de site (idiom site) van VeiligheidNL.

Hebben jullie nog veiligheidstips?

juulx 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply