Heftig verhaal

Heftig: Sem (10) heeft diabetes type 1

Diabetes type 1 kind

Via facebook ontving ik een berichtje van Lisan. Haar neefje Sem is 10 jaar en heeft diabetes type 1, een aangeboren ziekte waar je niks aan kan doen. Als Diabetespatiënt moet je meerdere keren per dag je bloedsuiker prikken, een hele opgave voor zowel kind als ouder. Er is een super goed alternatief alleen wordt dit niet vergoed door de verzekering..

 

Sem (rechts) met broertje Ties

 

Sem (10 jaar) uit Goor heeft ook diabetes type 1. Toen hij 5 was moest hij plotseling een week in het ziekenhuis liggen, omdat hij veel te hoge bloedsuikers bleek te hebben. Vanaf dat moment veranderde zijn leven compleet. Zijn ouders moesten leren om hun eigen zoon te prikken, wat vooral de eerste tijd heel erg moeilijk was. De moeder van Sem zei: ‘Het klopt niet, als je je eigen zoontje moet prikken. Maar je weet dat het moet.’ Daarnaast is het leven met diabetes erg ingrijpend. Bij alles wat er gegeten of gedronken wordt moet er over de gevolgen nagedacht worden.

 

Wat is Diabetes?

Je hebt twee soorten diabetes: type 1 en 2. Veel mensen denken dat je alleen diabetes hebt wanneer je dik bent en te veel snoep eet. Dit is niet waar.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. De alvleesklier is kapot, waardoor je zelf insuline moet spuiten. Dit gebeurt door domme pech. Je lichaam is volledig in de war en wil je te goed beschermen. Cellen die je hard nodig hebt worden kapot gemaakt en zo wordt je ziek. Type 1 krijg je vaak al vanaf jonge leeftijd.

 

Diabetes type 2 betekent dat je alvleesklier nog wel een beetje insuline aanmaakt, maar niet voldoende. De cellen gaan dan niet genoeg open waardoor de suiker in je bloed blijft hangen. Na een tijdje kan je alvleesklier geen insuline meer aanmaken en moet je insuline spuiten. Dan krijg je diabetes. Type 2 heeft vaak met overgewicht te maken.

 

 

Hypo of Hyper

Het gebeurt regelmatig bij iemand met diabetes dat je bloedsuiker te hoog of te laag zit. Dan praat je over een hypo of hyper.

Bij een hypo heb je te weinig suiker in je bloed en zit je bloed onder de 4 mmol. Je gaat dan onder andere zweten, trillen, krijgt hoofdpijn en je hebt minder concentratie. Omdat je bloedsuiker dan te laag is moet je gelijk meten en iets van een dextro of limonade nemen (iets met suiker).

 

Als je bloedsuiker veel te hoog is (boven de 10 mmol) dan spreek je over een hyper. Bij een hyper ben je erg moe, heb je veel dorst en moet je vaak plassen. Om te zorgen dat je bloedsuiker weer daalt moet je insuline spuiten. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker weer door je spieren, hoofd en lichaam kan worden gebruikt.

 

Dorethy (moeder Sem), Sem, Maria (zus van Dorethy), Lisan (Nicht van Dorethy en Maria)

 

Freestyle Libre

Lisan heeft een donatie opgezet om het omgaan met deze ziekte makkelijker te maken voor zowel kind als ouder. Een Freestyle Libre zorgt ervoor dat je sneller actie kan ondernemen op de uitslag. Je hoeft niet te prikken, alleen het apparaatje langs je arm te halen. Helaas wordt deze nog niet vergoed door de zorgverzekeraar.

De Freestyle libre meet binnen een seconde, gaat bijvoorbeeld ook gewoon door je kleding heen en meet automatisch (ook ’s nachts) je bloedsuikerspiegel.

 

Helaas wordt de Freestyle Libre nog niet vergoed. Dit kost maar liefst €1500,- per jaar. Voor veel gezinnen is dit niet te betalen.

 

 

Familie van Sem is een actie gestart, zodat er voor hem en uiteraard voor kinderen in dezelfde situatie geld opgehaald wordt. Vooral voor de jongere kinderen, die nog ontzettend schommelen met de bloedsuiker is dit apparaatje erg belangrijk. Bij iedere €1500,- is een kind een jaar lang geholpen aan dit apparaat. We gaan ervoor om zoveel mogelijk kinderen te helpen!

Alle beetjes helpen om zoveel mogelijk kinderen aan een Freestyle Libre te helpen. Mocht je wat kunnen missen kun je hier klikken om te doneren en voor meer informatie.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply