Fotografie

Fotografie tips

Even een heel ander onderwerp: fotografie. Heel vaak krijg ik de vraag of ik tips heb voor het maken van foto’s. Zeker! Meer dan genoeg tips zelfs. Technische aspecten en klik-tips komen vandaag dan ook aan de orde in deze blog.

 

Technisch ge bla bla

Oefenen oefenen oefenen

Als fotograaf moet je je camera van binnen en buiten kennen en blind kunnen instellen. Oefenen is daarom super belangrijk! Ga lekker een dagje op pad om foto’s te maken in het bos of bij de zee.

 

Foto niet goed? Bewaren!

Al snel hebben mensen bij het zien van een foto ‘nee dit is niks’ en verwijderen hem zonder deze op de computer te hebben bekeken. Stop! Niet doen! Zo’n klein schermpje geeft soms een vertekend beeld en de foto kan op de computer juist onwijs leuk zijn..

 

 

Goede belichting

Niets belangrijker dan een goede belichting van een foto. Hier moet je dus ook echt voor gaan oefenen, oefenen, oefenen. Leer een histogram lezen. Over- of onderbelichte delen in foto’s kun je niet terug halen in photoshop.

 

Flitser? Weg ermee!

Een van mijn miskopen (die overigens verplicht was voor mijn opleiding) was toch echt wel een reportage flitser. Ik heb hem welgeteld 2x gebruikt. Wanneer je een flitser gebruikt bij het maken van een portret foto krijg je vaak harde lichten en schaduwen. Probeer wat meer met je instellingen (diafragma, sluitertijd en ISO) te spelen en zet de flits functie uit.

 

ISO waarde en ruis

Zoals ik bij het oefenen al zei is het belangrijk dat je je camera blind kunt instellen. Als je al wat meer verstand hebt van fotografie weet je dat een hoge ISO nodig is in een donkere omgeving, zo krijg je de foto toch nog goed belicht. Een hoge ISO (meestal boven de 1000) geeft een ruis in je foto. Het is daarom belangrijk dat je goed leert wat de maximale ISO is van je camera.

Tip: zet je camera op een statief en maak dezelfde foto met steeds de ISO waarde iets omhoog. Bekijk je foto’s op de computer. Wanneer je inzoomt zie je het verschil.

 

“Geheugen vol”

Koop een geheugenkaart met genoeg ruimte erop. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar er zijn zoveel mensen die hier niet zo snel aan denken.. En zeg nou zelf: niets vervelenders dan een vol geheugen wanneer je net die ene leuke foto wil maken..

 

Jellycat, Bunny, knuffel

 

Tijd om te klikken

Camera altijd paraat

Bij kindjes is het moment in no-time voorbij, daarom is het heel belangrijk om je camera altijd paraat te hebben.

 

Spontane momenten

Zelf ben ik fan van spontane foto’s. Het moment zelf zoals het is, ondanks bijvoorbeeld een snot neus of een vlekje op kleding.

 

Feedback

Als je echt wilt leren is feedback heel belangrijk. Wees er niet bang voor. Zie het ook niet als kritiek maar als werkpunt!

 


Heb je nog vragen, zijn er dingen die je nog zou willen weten of mist in dit artikel? Shoot in de comments!

Vinden jullie het leuk om zo nu en dan een artikel te zien over fotografie en bijvoorbeeld fotobewerking? Let me know! 🙂

1 Comment

  • Reply
    Nathalie
    28 augustus 2017 at 08:16

    Dank voor deze fijne tips! Leuk om vaker iets over fotografie te lezen, omdat ik daar zelf ook veel mee aan het oefenen ben voor mijn eigen blog.

  • Leave a Reply