Juul Persoonlijk

Depressie deel II

In deel één konden jullie lezen dat ik een zware depressie heb gehad. Vandaag in deel twee vertel ik verder en over hoe het nu met me gaat.

Depressie, overwinnen, Juul, persoonlijk, Beau, mama

 

Langzaam kon ik steeds meer een straaltje zon zien door de grote overheersende grijze wolken. Hoewel er maar een klein dingetje mis hoefde te gaan en ik weer op het punt was ‘dat het allemaal geen zin meer had’.
Uiteindelijk heb ik een intensieve therapie gehad, waarin ik mezelf heel goed heb leren kennen.

Het was verschrikkelijk zwaar, maar het was het zeker waard.

Zo heb ik geleerd om tegen de gedachtes dat alles mijn schuld was in te kunnen gaan. Ik had voor mezelf de lat zo ontzettend hoog gelegd, dat alles wat onder die lat kwam fout of niet goed was.

Men maakt nu eenmaal fouten in het leven. Kan gebeuren. Toen er op mijn diepte punt bij mij ook maar iets fout ging, kwam er een negatieve gedachte stroom op gang die niet te stoppen was. Alle dingen die ik in mijn eigen ogen fout zou hebben gedaan kwamen dan langs.

Leren praten over de oorzaak van je depressie

Ik heb geleerd te praten. Het klinkt zo simpel, maar zo simpel is het ook. Je kan soms niet alles in je eentje oplossen, maar met een beetje hulp kom je er wel. En in mijn geval met een steuntje in de rug door middel van anti depressiva.
Daarnaast heb ik ook geleerd om niet mee te gaan in die negatieve gedachtes van de depressie. Ik heb geleerd dat er ook een positieve kant kan zijn. Iets wat ik daarvoor echt niet meer kon zien. Alles was negatief.
Als voorbeeld: als je een cadeau krijgt ben je er super blij mee. Ik kon alleen nog maar denken dat ik het niet verdiende en dat ik het niet waard was om een cadeau te krijgen.
Soms hebben mensen hele rare denk kronkels. Maar een platenspeler waar een plaat op blijft hangen moet je ook even een zetje geven zodat de plaat verder speelt en niet in die ene zin blijft hangen.

 

Depressie, overwinnen, Juul, persoonlijk, Beau, mama

 

Hoe het me is gelukt om wonder boven wonder nog m’n diploma’s te halen, weet ik zelf ook niet. Ik heb op school wel veel gehad aan de decaan die mij onwijs heeft gesteund en elke week even een gesprekje met had over hoe het ging.
Dat het uiteindelijk is gelukt om het te halen ben ik verschrikkelijk blij mee. Anders was ik nu nog verder van huis geweest.

Hulp vragen had ik zelf nooit kunnen doen. Ik zag zelf niet hoe erg het op dat moment was. Ik ben mijn moeder dan ook heel dankbaar dat ze dit voor me heeft gedaan uiteindelijk.
Het is lange weg van ongeveer 4 jaar geweest met allerlei hobbels en diepe kuilen, voordat ik ben gekomen waar ik nu sta.

 

Depressie, overwinnen, Juul, persoonlijk, Beau, mama

Hoe gaat het nu met me?

Ik ben nu sterker dan ooit. Maar ik ben vooral gelukkiger dan ooit! Beau is het mooiste wat me is overkomen. De situatie is dan wel niet ideaal als alleenstaande mama. Maar het gaat allemaal goed en Beau is een heel makkelijk meisje. En wat word ik blij als ik ’s ochtends wakker word en Beau met een big smile naar me kijkt!

Vriendinnen waarmee ik contact was verloren, spreek ik nu weer. Veel vriendschappen zijn hersteld, vooral doordat ik moeder ben geworden. Daarnaast ben ik aan het daten met een jongen en bovenal: de band tussen mij en mijn moeder is sterker dan ooit. Het is weer gezellig thuis.

 

Depressie, overwinnen, Juul, persoonlijk, Beau, mamaDepressie, overwinnen, Juul, persoonlijk, Beau, mama
 

Dat ik weer thuis kwam wonen toen ik zwanger bleek te zijn, was iets waarvan ik nooit had  gedacht dat het zo goed zou gaan. De angst zat er natuurlijk bij zowel mij als bij mijn mama goed in dat het weer uit zou kunnen draaien op ruzies.
Dat het thuis wonen weer zo goed gaat is te danken aan het feit dat ik mijn depressie heb overwonnen. Het is weer gezellig in huis en we doen veel leuke dingen samen.

Nog nooit ben ik zo open geweest over mijn depressie periode. Maar ik kan nu zeggen dat het verleden tijd is!
Hebben jullie wel eens te maken gehad met een depressie of iemand in je omgeving met een depressie?

juul

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Diede
  13 april 2016 at 07:16

  Zoveel respect dat je dit deelt!?
  Ben trots op je Juul!

  • Reply
   Juul
   16 april 2016 at 21:41

   Dankje! ?

 • Reply
  Mèlanie
  13 april 2016 at 21:11

  Goed dat je ondanks dat het heel moeilijk is om er over te praten toch deelt. Zelf heb ik eenpostnatale depressie, wat nu gelukkig door middel van de anti depressiva stukken beter gaat. Maar ik moet ze zeker niet vergeten in te nemen want dat merk ik gelijk de volgende morgen… Zelf schreef ik hier een tijd je terug ook een blog over genaamd ‘een blauwe wolk’ daarna volgden nog wat blogs over hoe het verder ging…

  • Reply
   Juul
   16 april 2016 at 21:41

   Wat heftig! Gelukkig dat het beter gaat. Dat de medicatie bestaat is alleen maar mooi! Goed steuntje in de rug. Ik ga eens een kijkje nemen op je blog! Liefs

 • Reply
  Talitha
  18 april 2016 at 21:31

  Ik werd er even stil van, super dat je dit kan delen… je doet hèt zoo goed! Liefs Talitha @By_Tita

  • Reply
   Juul
   19 april 2016 at 10:00

   Wat lief je reactie! Dankjewel! Liefs X

  Leave a Reply